Tuesday 27 March 2012

CUCUR IKAN BILIS..

I selalu buat cucur ikan bilis nie...
sedap utk santapan di waktu pagi dan minum petang..
I dan adik beradik alin tak panggil nie cucur..tapi kiter orang panggil nie CEKODOK..mesti lucu bunyinyer..per pun sama jer..janji sedap..
CUBALAR__!!!




Bahan-bahan:-

1) ½ kg tepung gandum
2) 3 4
biji cili merah
3) Ikan bilis secukupnya
4) 1 2
biji bawang besar (dimayang)
5) 1 sudu teh garam
6) Air panas (mendidih) secukupnya untuk membancuh
7) ½ 1
kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara-cara :-

1) Masukkan tepung, cili, ikan bilis dan bawang besar dalam mangkuk dan dibancuh
dengan air panas. Bancuhan pekat tidak cair. Biarkan sejuk.
2) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
3) Gunakan sudu makan, masukkan adunan ke dalam kuali satu per satu hingga
habis. Goreng sehingga kekuningkuningan
dengan api sederhana.
4) Angkat dan tos. Hidang bersama sos cili atau sos tomato.


*ADIK I SUKA CECAH CEKODOK NIE DGN SUSU JUNJUNG..HE..HE..SEDAPM KATANYA..__^0^

No comments:

Post a Comment